Czy można dodawać zdjęcia?
Jeśli tak, to jak?
|
|
TORT NALEŚNIKOWY ŚMIETANOWO-BRZOSKWINIOWY
CIASTO:
4 jajka
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Olej do smażenia
FARSZ:
1 puszka brzoskwiń
50g orzechów pistacjowych
1 szklanka bitej śmietany
Elementy ciasta łączymy ze sobą i mieszamy rózgą do czasu uzyskania jednolitej masy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu naleśniki o średnicy ok. 12-15cm.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na nieduże kawałki. Orzeszki pistacjowe obieramy z łupinek i siekamy na małe kawałki.
Na talerzu układamy kolejno: naleśnik, porcja brzoskwiń, bita śmietana. Czynność powtarzamy do ostatniego naleśnika, na którym układamy tylko 2-3 kawałeczki brzoskwiń, polewamy odrobiną syropu po brzoskwiniach i posypujemy pistacjami.
|
|
Najłatwiej wstawić zdjęcie na jakiś serwer (lista portali z darmowym hostingiem zdjęć np. tutaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=&gs_rfai=) a następnie wkleić odpowiedni link do fotki na nasze forum. Pozdrawiam |
|
WEGETARIAŃSKI OMLET Z SAŁATKĄ POMIDOROWĄ
SKŁADNIKI: 2 jajka, 2 łyżki masła, łyżeczka oliwy, 2 pomidory, cebula, 5 dag sera fety, 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką, pół ostrej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól ziołowa, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1> Pomidory, cebulę oraz chili umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, wycinając przy tym nasady ogonków. Obraną cebulę oraz chili drobno posiekać.
2>Oliwki osaczyć z zalewy, pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę, dodać do rozdrobnionych warzyw.
3>jajka umyć, i osuszyć, wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, szczyptę soli oraz pieprzu. Ubić lekko widelcem. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną. Poruszać patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, łopatka unieść brzegi, by płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Usmażony omlet ostrożnie przełożyć na ogrzany talerz.
4 |
|
OMLET Z TWAROŻKIEM
SKŁADNIKI: 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 1 cebula, sól, pieprz, 25 dag twarożku, 8 dag śmietany kremówki, 1 pęczek dymki, 4 jajka, 3 łyżki oleju, 8 dag płatków owsianych, 3 dag masła lub margaryny, 25 dag mąki, natka, 1 i 1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1>Rzodkiewki pokroić w słupki. Szczypiorek posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Twarożek utrzeć ze śmietaną, przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dodać rzodkiewkę, szczypiorek i cebulę.
2
|
|
Tak właśnie próbowałam (klikałam na ikonkę "wstaw obrazek" i podawałam link do zdjęcia), ale zamiast zdjęcia pojawia się biały kwadracik z iksikiem, jakby zdjęcia nie można było wyświetlić :-(
|
|
PANNEKOEKEN, czyli placek holenderski
SKŁADNIKI:
ciasto:
200g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 pełna szklanka wody
2 szczypty soli
6 plastrów szynki konserwowej
8-10 małych pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz szklankę wody i za pomocą rózgi mieszamy, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Szynkę konserwową kroimy w paseczki o wymiarach około 1cm X 3cm.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półpiórka.
Szynkę, pieczarki oraz cebulę mieszamy z ciastem.
Za pomocą łyżki wazowej nakładamy ciasto z dodatkami na rozgrzany tłuszcz i rozkładamy równomiernie na patelni tak, aby placek miał około 1-1,5cm grubości.
Smażymy na średnim ogniu. Gdy placek się zetnie i przyrumieni, przekładamy na drugą stronę. Wierzch posypujemy 1 łyżką startego żółtego sera, przykrywamy pokrywką
i smażymy na wolnym ogniu, do czasu, aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem.
|
|
NALEŚNIKI CHILI
SKŁADNIKI:
4 naleśniki
0,5kg mielonego z łopatki
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
½ cebuli
1 średnia marchewka
60g sosu słodko-pikantnego lub słodkiego chili TaoTao
starty żółty ser
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy
w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż stanie się sypkie.
Następnie dodajemy cebulę, marchewkę i kukurydzę. Chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, i dodajemy paprykę.
Dusimy około 5 minut, po czym zdejmujemy z gazu i mieszamy z sosem chili.
Na każdy naleśnik układamy porcję farszu i posypujemy go startym żółtym serem. Naleśniki z farszem zwijamy w rulonik i dodatkowo polewamy z góry odrobiną sosu chili dla smaku
i dla ozdoby.
|
|
Pudding naleśnikowy
ciasto:
- 1,5 szklanki mąski
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 jajka
- smalec do smażenia
- odrobina soli do smaku
nadzienie:
- płynna czekolada
- banany
smakowity wygląd:
- 500 g budyniu
- brązowy cukier lub kakao
Naleśniki smażymy na patelni, a następnie każdy z nich smarujemy płynną czekoladą i posypujemy bananami drobno pokrojonymi w kosteczkę. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na 3 części. Do kielichowych miseczek (o średnicy 7-10 cm) do zapiekania wkładamy pionowo pocięte naleśniki (po 3 sztuki do każdej) i zalewamy budyniem. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut z włączoną góną grzałką i temperaturą 200 stopni C. Po wyjęciu posypujemy brązowym cukrem lub kakao i podajemy ciepłe.
######www.fotoszok.pl/upload/7fa1e971.jpg
Ostatnio edytowany 3 maja 2010 r. o 09:24
|
|
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUSZONYMI OWOCAMI
800 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka prażonych nasion sezamu
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 g suszonych owoców[morele,gruszki,śliwki]
1 łyżka soku pomarańczowego
3 goździki,kawałek cynamonu,sól
Suszone owoce zalać sokiem,niewielką ilością wody,dodać przyprawy,goździki,cynamon,odstawić na 1 godz.
Ziemniaki zemleć,dodać sól,gałkę,sezam,jajka,mąkę,sól,zagnieść ciasto.Formować placuszki,panierować w bułce ,smażyć na złoty kolor.Owoce odsączyć.Ciepłe placuszki obłożyć owocami.Pycha!
NALEŚNIKI BURACZKOWE Z KREWETKAMI
50 ml koncentratu buraczanego
1 jajko
100 ml mleka
150 ml wody
15 g mąki
50 ml oliwy
FARSZ;
250 g szpinaku
150 g małych krewetek
malutka cebula
2 ząbki czosnku
80 ml kremówki
2 łyżki oliwy
SOS;
100 g camemberta
80 ml śmietany
łyżeczka zielonego pieprzu,sól pieprz
Ciasto; składniki zmiksować,odstawić na 15 min.Usmażyć cienkie naleśniki.Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie,dodać krewetki,oczyszczony szpinak,chwilę smażyć.Wlać śmietanę,przyprawić pieprzem,solą,czosnkiem.Farszem posmaroweć naleśniki,zwijać w rulony.
Sos;ser pokroić w kostkę,dodać śmietanę,zagotować,dodać zielony pieprz.Naleśniki podgrzać w piekarniku,polać sosem,udekorować krewetkami.
PLACKI Z KIWI
4 owoce kiwi
180 g mąki
30 ml mleka
30 ml wermutu
1 jajko
20 g cukru waniliowego
300 g malin
50 g cukru pudru,sól olej
Mąkę wymieszać z mlekiem,wermutem,jajkami,cukrem waniliowym,szczyptą soli.Kiwi obrać,pokroić w plastry.Zanurzać w cieście i smażyć na tłuszczu.
Sos-maliny przetrzeć,wymieszać z cukrem.
Gorące placuszki podajemy z zimnym sosem malinowym
|
|
PLACKI ZBOŻOWE
150 g płatków z ziaren 7 zbóż
400 ml soku jabłkowego
60 g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
50 g masła
Płatki połączyć z sokiem jabłkowym,orzechami,miodem,cynamonem,chwilę razem gotować,odstawić aby napęczniały.Jajka ubić ,dodać płatki z masy formować placki ,smażyć na tłuszczu.
OMLET CZEKOLADOWY
2 jajka
łyżeczka kakao
2 kulki lodów bakaliowych
łyżka wiórków czekoladowych
1/2 cukru waniliowego
łyżka masła
łyżka posiekanych orzechów
cukier puder
Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,łyżeczką kakao na gładką masę,dodać ubite białka.Usmażyć omlet.podawać z lodami ,posypany cukrem pudrem,wiórkami czekoladowymi,orzechami.
|
|
TORCIK NALEŚNIKOWY
2jajka
250 ml mleka
100 g mąki
2 łyżki cukru
125 ml śmietany
szczypta soli
KREM-
300 g serka mascarpone
50 ml wina deserowego
3 białka
3 łyżki cukru pudru,sól
Składniki ciasta bez śmietany zmiksować,dodać Śmietanę ,odstawić na 20 min.Usmażyć naleśniki
KREM-serek wymieszać z winem,dodać cukier,ubite białka,sól.Kremem smarować naleśniki.Udekorować bitą śmietaną,orzechami,migdałami,karmelizowanym cukrem.
NALEŚNIKI Z BAKALIAMI
Ciasto
150 g mąki
2 jajka
żółtko
180 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
KREM
180 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
130 g cukru pudru
3 łyżki masła
po łyżce mleka,rumu
1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
SOS-1 gorzka czekolada,100 ml śmietany,łyżka mleka
Ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 10 min.Usmażyć cienkie naleśniki.
SOS-czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodać mleko śmietanę,wymieszać.Naleśniki przed podaniem podsmażyć na maśle,polać sosem .
PLACUSZKI MAKOWE
7 jajek125 g cukru,250 ml śmietany,200 g mąki,2 łyżki zmielonego maku,cukier wan,4 łyżki cukru pudru,2 łyżki skórki z cytryny.
Nadzienie
8 dojrzałych fig,4 łyżki cukru
500 ml czerwonego półwytrawnego wina,kawałek imbiru,laska cynamonu,goździki,skórka z cytryny.
Ubić białka.Śmietanę,mak,żółtka,cukier wan,otartą skórkę z cytryny,wymieszać,dodać białka ,mąkę.Usmażyć małe placuszki.
Zagotować wino z cukrem,imbirem,cynamonem,mielonymi goździkami,skórką z cytryny ,gotować do uzyskania syropu,włożyć figi,chwilę gotować.Placki podawać ułożone w stosik,posypane cukrem pudrem,polane sosem z figami
|
|
Naleśniki ze szpinakiem z sosem pleśniowym
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko roztrzepać ze szklanką mleka i szczyptą soli, wlać łyżkę oleju, dodać mąki oraz wody gazowanej - tyle, żeby ciasto było rzadkie i dobrze rozlewało się po patelni. Smażyć cienkie placki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Farsz:
1 dużą cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku (ewentualnie dwa), dodać posiekany szpinak i poddusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem (uwaga na sól- sos pleśniowy będzie słony), dodać łyżkę octu winnego. Wymieszać.
Sos pleśniowy:
W rondelku na małym ogniu podgrzać łyżkę masła i pół opakowania małej śmietanki kremówki. Cały czas mieszać, aż masa będzie gładka. Powoli dodawać pokruszony ser pleśniowy z przerostem pleśni (najlepiej niebieskiej - np Lazur - ok 1/2 rożka) i cały czas mieszać.
Wykończenie:
Naleśniki nadziewać szpinakiem i zawijać w rożki. Delikatnie podsmażyć na patelni, następnie polać sosem pleśniowym. Szybko podawać, bo stygną. Smacznego.
|
|
NALEŚNIKI ZIEMNIACZANE
600 g ugotowanych ziemniaków
6 jajek
30 g mąki
100 ml śmietany słodkiej
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
FARSZ-
mus jabłkowy lub1/4 l bitej śmietany z dodatkiem borówek,cynamon
Zmielone ziemniaki połączyć z mąką,jajkami,śmietaną.Doprawić solą pieprzem,gałką.Odstawić na 20 min.Formować placki-małe naleśniki.Usmażone podawać z musem lub bitą śmietaną z borówkami,opruszone cukrem pudrem icynamonem.
NALEŚNIKI MIGDAŁOWE
110 g mąki
2łyżeczki cukru pudru
3 jajka
30 g masła
250 ml mleka
2 łyżki płatków migdałowych
FARSZ
150 g serka homogenizowanego
55 g cukru pudru
2 łyżki madery
20 g płatków migdałowych prażonych
300 ml śmietany
ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 1 godz, usmażyć naleśniki.
FARSZ-serki zmiksować z cukrem,dodać maderę,płatki,połączyć z ubitą śmietaną.Naleśniki podawać z nadzieniem migdałowym,posypane cukrem pudrem,migdałami.
NALEŚNIKI Z RUMEM I POMARAŃCZĄ
CIASTO
200 g mąki
4 jajka
30 g masła
szczypta soli
40 g cukru pudru
200 ml mleka
20 ml rumu
skórka z 1 pomarańczy
dodatki
2 pomarańcze
50 g cukru
100 ml soku z pomarańczy
Ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki.Składać w trójkąty.Na patelni roztopić masło,wsypać cukier,poczekać ,aż się skarmelizuje,na rozgrzany karmel wkładać naleśniki,smażyć z obu stron polewając sokiem z pomarańczy.Podawać gorące z lodami waniliowymi,cząstkami pomarańczy.
|
|
Zwykłe,domowe-robione na tzw.pałę:
Pól litra mleka,pół litra wody mineralnej,gazowanej,mąka,odrobina soli,jajko,ciut proszku do pieczenia,kosteczka słoniny(5*5 cm )do smarowania patelni.
Jajko ubić z odrobiną soli,dodać mleko,wodę,mąkę i proszek,Rozmiksować na gładką masę.
Nie będę pisała ile mąki-bo każdy ma "oko"i wie jaką zawiesistość powinno mieć ciasto
Zabieramy się do smażenia.
Jeśli nie lubimy,wołamy do pomocy większe dziecko,męża albo kogo się da:)
Rozgrzewamy patelnię,smarujemy ruchem kolistym po dnie patelni słoninką nadzianą na widelec i wylewamy miarkę ciasta naleśnikowego.Po chwili podrzucamy TAK,ABY NALEŚNIK WYLĄDOWAŁ NA DRUGIEJ STRONIE ( i ważne-znów na patelni ) i smażymy jeszcze przez chwilę:)I TAK ZE TRZYDZIEŚCI RAZY
W tzw.międzyczasie robimy farsz z sera białego( ser+cukier waniliowy+ żółtko+ cukier puder+zapach w/g uznania)-dosmaczyć po swojemu,(te są najlepsze odsmażane na patelni i polane śmietaną LUB
wyciągamy ze spiżarki powidełka,jabłuszka lub inny dżemik domowej roboty(najchętniej babcinej ).
Dorabiamy do tego bitą śmietankę -jeśli ktoś lubi i wcinamy.Smacznego
|
|
NALEŚNIKI Z GORĄCYMI OWOCAMI
125 g mąki
2 jajka
szczypta soli
250 ml mleka
50 g cukru
1 łyżka calvadosu
1 łyżka masła
OWOCE
1/2 ananasa,3 banany
3 kiwi
40 g masła
100 g cukru
3 laski wanilii
CIASTO- zmiksować składniki,odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki.
Owoce obrać.Ananas i kiwi pokroić w kostkę,banana w plasterki.Stopić masło,dodać cukier,smażyć owoce ok 5 min,dodać rozkrojoną wanilię.Naleśniki podawać z gorącymi owocami.
TORCIK NALEŚNIKOWY
250 g mąki
4 jajka
50 g cukru
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej
szczypta soli
Nadzienie
Po 100 g jasnych i ciemnych winogron
500 ml kremówki
50 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
100 g płatków migdałowych,truskawki
Ciasto -składniki zmiksować,Usmażyć grubsze niż tradycyjne naleśniki.
Śmietanę ubić z oba rodzajami cukru.Winogrona umyć,przepołowić ,usunąć pestki.Naleśniki smarować masą śmietanową ,winogronami.Wierzch udekorować śmietaną,truskawkami,prażonymi płatkami.podawać od razu.
NALEŚNIKI Z RABARBAREM
1 szkl mąki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
3/4 szkl kremówki
łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki czystej wódki
FARSZ
500 g rabarbaru
100 g cukru
3/4 szkl wody
2 łyżeczki miodu gryczanego
szczypta mielonych goździków
Ciasto-składniki zmiksować odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki.
FARSZ
Zagotować wodę z cukrem,włożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar,dodać Goździki,smażyć 15 min,dodać miód.naleśniki podawać z ciepłym rabarbarem.
|
|
OMLET Z RUMEM
6 jajek
3 łyżki mleka
4 łyżki marmolady morelowej
szczypta soli
75 ml rumu
3 plastry ananasa
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
Jajka wymieszać z mlekiem i solą,masę jajeczną smażyć ,aż zgęstnieje.Marmoladę wymieszać z 2 łyżkami rumu,włożyć na omlet.Brzegi złożyć.posypać cukrem.Pozostały rum podpalić na łyżce wazowej i polać omlet,obłożyć ananasem.
NALEŚNIKI Z KOZIM SEREM
4 usmażone naleśniki według swojej sprawdzonej receptury
4 łyżki koziego sera
2 łyżki posiekanej mięty
sól,pieprz
Naleśniki podgrzać na patelni,Ciepłe posmarować łyżką sera,posypać miętą,oprószyć solą,pieprzem.Ciasno zrolować zawinąć folią ,wstawić na 1 godz do lodówki.Przed podaniem każdy naleśnik pokroić na 5 ukośnych kawałków.
NALEŚNIKI Z ŻURAWINĄ
1 1/2 szkl mąki
1 1/ 2 szkl mleka`/2 szkl wody
2 jajka 2 łyżki oleju,sól
Farsz
150 g cammemberta
słoik żurawiny
4 plastry ananasa
sos-po łyżce śmietany,majonezu,szczypta curry,cukru,soli
Ciasto-składniki zmiksować,usmażyć naleśniki.Na połowie każdego naleśnika,posmarować żurawiną,położyć na niej pokrojony w plasterki ser,złożyć placki na pół.Chwilę smażyć ,aby ser powinien zacząć się topić.Podawać na liściach sałaty z ananasem.Składniki sosu połączyć,podać z naleśnikami
NALEŚNIKI DROŻDŻOWE
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 szkl mleka
3 jajka
szczypta soli,skórka z 1/2 pomarańczy
3 łyżki oleju
SOS-10 dag gorzkiej czekolady,
łyżka masła
150 ml kremówki
cukier waniliowy
Drożdże rozetrzeć z cukrem,3 łyżkami mleka,stopniowo dodawać mąkę,sól,jajka,resztę mleka,skórkę z pomarańczu .Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Usmażyć naleśniki,zrolować i przekroić na pół.Czekoladę roztopić z masłem,śmietanę zagotować z cukrem,połączyć z czekoladą.Sosem polać naleśniki,ozdobić skórką z pomarańczy.
|
|
NALEŚNIKI KOLOROWE
2 szkl mleka
1 szkl mąki
1/5 szkl wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
łyżeczka curry
dodatki
2 łyżki zmiksowanego szpinaku
1/4 szkl soku z buraków
1 żółta papryka
2 pomidory
czerwona cebula
2 łyżki masła,szczypior,sól ,pieprz
Składniki ciasta zmiksować,rozdzielić na trzy części,do jednej dodać sok z buraków,drugiej curry,trzeciej szpinak.Usmażyć naleśniki,zwijać w rulony.Paprykę pokroić w paski,pomidora na ćwiartki.Cebulępokroić w krążki,zeszklić na maśle,dodać paprykę,dusićkilka minut i dodać pomidora.Farsz rozłożyć na pomidorach.
RULONIKI WARZYWNE
1 jajko
400 ml mleka
25 dag mąki
łyżka oleju
Farsz
po 1 marchewce,papryka chili
1/2 kapusty pekińskiej
100 g kiełków sojowych
sól, pieprz,vegeta,2 łyżki oliwy
składniki ciasta zmiksować,odstawić n a10 min..Usmażyć naleśniki.
Obraną marchew pokroić w cienkie paski,kiełki osaczyć,chili pokroić w krążki,kapustę posiekać
.Rozgrzać oliwę,smażyć warzywa kilka minut.przyprawić.
Naleśniki posmarować farszem,formuję pakieciki,obwiązuje szczypiorkiem.podaję z sosem chili słodko-kwaśnym.Doskonale smakują odsmażone następnego dnia.
NALEŚNIKI KAWOWE
250 g mąki
2 jajka
2 szkl mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 0 g kakao
szczypta soli
łyżka oleju
Farsz
serek homogenizowany,owoce sezonowe
Składniki ciasta zmiksować,odstawić na 10 min. Usmażyć naleśniki.Posmarować serkiem,składać w koperty,podawać z kleksem bitej śmietany owocami ,posypane cukrem pudrem.
|
|
NALEŚNIKI Z KLOPSIKAMI
4 jajka
10 dag mąki
125 ml mleka
100 ml wody
sól,pieprz
Farsz-
garść rukoli
2 pomidory
po 3 gałązki rozmarynu i szałwii
150 ml chudego jogurtu
150 ml śmietany
łyżeczka musztardy
1 cebula
30dag mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju
Składniki ciasta zmiksować ,odstawić na 10min,usmażyć naleśniki.
Sałatę oczyścić,pomidory pokroić w kostkę,zioła posiekać.Jogurt wymieszać z musztardą,Śmietaną,doprawić solą ,pieprzem.Cebulę posiekać.Z Mięsa ,cebuli,jajka,bułki,soli,pieprzu wyrobić masę i uformować klopsy,usmażyć na oleju.
Naleśniki obłożyć rukolą,klopsikami,kostkami pomidora,,polać sosem,składać na pół.Obłożyć pozostałymi ziołami.
SAKIEWKI Z KIEŁBASĄ
4 jajka
350 ml mleka
40 dag mąki
szczypta soli
Farsz
1 por
150 g kiełbasy zwyczajnej
1 czerwona i żółta papryka
2 łyżki masła
sól,pieprz,chili
2 łyżki oleju
szczypiorek
Ciasto-zmiksować składniki,odstawić na 30 min,usmażyć naleśniki.Por oczyścić,obgotować w osolonej wodzie,pokroić w krażki.Paprykę i kiełbasę w kostkę,cebulę posiekać.Rozgrzać olej,zeszklić cebulę dodać kiełbasę,por,paprykę,chwilę razem smażyć ,doprawić.Na każdym naleśniku ułożyć porcję farszu,formować sakiewki,obwiązać szczypiorkiem,obłożyć pozostałym farszem.Następnego dnia też są pyszne odsmażane.
2 cebule
|
|
Placki ziemniaczane z dodatkami.
Składniki;
1 kg ziemniaków, duża cebula, 1 pierś z kurczaka- ugotowana lub skrawki mięsa z kurczaka, 3 łyzki groszku konserwoewgo, 3 łyzki kukurydzy z puszki, 1 jabłko, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć. Połowę z nich obrać i zetrzeć na droej tarce, drugą połowę zetrzeć bez obierania. Do ziemniaków dodać starte jabłko/ze skórką/, starta dużą cebulę, groszek, kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę mięso z kurczaka, sól, pieprz i tyle mąki, żeby mozna było smażyć średniej grubości placki. Można dodać sody 1/4 łyżeczki- placki będą pulchniejsze.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podaje takie placki polane sosem pieczarkowym lub ostrym pomidorowym.
Smacznego
|
Strona 5 z 9
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|