Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na naleśniki i omlety, wygraj kosz piknikowy i książkę kucharską Roberta Sowy!

Utworzony przez justyna, 23 kwietnia 2010 r. o 08:18
Czy można dodawać zdjęcia? Jeśli tak, to jak?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORT NALEŚNIKOWY ŚMIETANOWO-BRZOSKWINIOWY CIASTO: 4 jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Olej do smażenia FARSZ: 1 puszka brzoskwiń 50g orzechów pistacjowych 1 szklanka bitej śmietany Elementy ciasta łączymy ze sobą i mieszamy rózgą do czasu uzyskania jednolitej masy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu naleśniki o średnicy ok. 12-15cm. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na nieduże kawałki. Orzeszki pistacjowe obieramy z łupinek i siekamy na małe kawałki. Na talerzu układamy kolejno: naleśnik, porcja brzoskwiń, bita śmietana. Czynność powtarzamy do ostatniego naleśnika, na którym układamy tylko 2-3 kawałeczki brzoskwiń, polewamy odrobiną syropu po brzoskwiniach i posypujemy pistacjami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PaniMISIOWA napisał:
Czy można dodawać zdjęcia? Jeśli tak, to jak?
Najłatwiej wstawić zdjęcie na jakiś serwer (lista portali z darmowym hostingiem zdjęć np. tutaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=&gs_rfai=) a następnie wkleić odpowiedni link do fotki na nasze forum. Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WEGETARIAŃSKI OMLET Z SAŁATKĄ POMIDOROWĄ SKŁADNIKI: 2 jajka, 2 łyżki masła, łyżeczka oliwy, 2 pomidory, cebula, 5 dag sera fety, 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką, pół ostrej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól ziołowa, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1> Pomidory, cebulę oraz chili umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, wycinając przy tym nasady ogonków. Obraną cebulę oraz chili drobno posiekać. 2>Oliwki osaczyć z zalewy, pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę, dodać do rozdrobnionych warzyw. 3>jajka umyć, i osuszyć, wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, szczyptę soli oraz pieprzu. Ubić lekko widelcem. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną. Poruszać patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, łopatka unieść brzegi, by płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Usmażony omlet ostrożnie przełożyć na ogrzany talerz. 4
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET Z TWAROŻKIEM SKŁADNIKI: 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 1 cebula, sól, pieprz, 25 dag twarożku, 8 dag śmietany kremówki, 1 pęczek dymki, 4 jajka, 3 łyżki oleju, 8 dag płatków owsianych, 3 dag masła lub margaryny, 25 dag mąki, natka, 1 i 1/2 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE: 1>Rzodkiewki pokroić w słupki. Szczypiorek posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Twarożek utrzeć ze śmietaną, przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dodać rzodkiewkę, szczypiorek i cebulę. 2Rozgrzać na teflonowej patelni resztę oleju, wlać połowę ciasta. Smażyć z jednej strony minutę, odwrócić. Podzielić 2 łopatkami na kawałki, usmażyć na złoty kolor. Zdjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. W ten sam sposób przygotować drugi placek. Posypać dymką i płatkami, podawać razem z twarożkiem. SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tak właśnie próbowałam (klikałam na ikonkę "wstaw obrazek" i podawałam link do zdjęcia), ale zamiast zdjęcia pojawia się biały kwadracik z iksikiem, jakby zdjęcia nie można było wyświetlić :-(
pab napisał:
Najłatwiej wstawić zdjęcie na jakiś serwer (lista portali z darmowym hostingiem zdjęć np. tutaj: ######www.google.pl/search?hl=pl&clie...=&gs_rfai=) a następnie wkleić odpowiedni link do fotki na nasze forum. Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PANNEKOEKEN, czyli placek holenderski SKŁADNIKI: ciasto: 200g mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 pełna szklanka wody 2 szczypty soli 6 plastrów szynki konserwowej 8-10 małych pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz szklankę wody i za pomocą rózgi mieszamy, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Szynkę konserwową kroimy w paseczki o wymiarach około 1cm X 3cm. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półpiórka. Szynkę, pieczarki oraz cebulę mieszamy z ciastem. Za pomocą łyżki wazowej nakładamy ciasto z dodatkami na rozgrzany tłuszcz i rozkładamy równomiernie na patelni tak, aby placek miał około 1-1,5cm grubości. Smażymy na średnim ogniu. Gdy placek się zetnie i przyrumieni, przekładamy na drugą stronę. Wierzch posypujemy 1 łyżką startego żółtego sera, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu, do czasu, aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI CHILI SKŁADNIKI: 4 naleśniki 0,5kg mielonego z łopatki ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy ½ cebuli 1 średnia marchewka 60g sosu słodko-pikantnego lub słodkiego chili TaoTao starty żółty ser olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż stanie się sypkie. Następnie dodajemy cebulę, marchewkę i kukurydzę. Chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, i dodajemy paprykę. Dusimy około 5 minut, po czym zdejmujemy z gazu i mieszamy z sosem chili. Na każdy naleśnik układamy porcję farszu i posypujemy go startym żółtym serem. Naleśniki z farszem zwijamy w rulonik i dodatkowo polewamy z góry odrobiną sosu chili dla smaku i dla ozdoby.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pudding naleśnikowy ciasto: - 1,5 szklanki mąski - szklanka mleka - szklanka wody - 2 jajka - smalec do smażenia - odrobina soli do smaku nadzienie: - płynna czekolada - banany smakowity wygląd: - 500 g budyniu - brązowy cukier lub kakao Naleśniki smażymy na patelni, a następnie każdy z nich smarujemy płynną czekoladą i posypujemy bananami drobno pokrojonymi w kosteczkę. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na 3 części. Do kielichowych miseczek (o średnicy 7-10 cm) do zapiekania wkładamy pionowo pocięte naleśniki (po 3 sztuki do każdej) i zalewamy budyniem. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut z włączoną góną grzałką i temperaturą 200 stopni C. Po wyjęciu posypujemy brązowym cukrem lub kakao i podajemy ciepłe. ######www.fotoszok.pl/upload/7fa1e971.jpg
Ostatnio edytowany 3 maja 2010 r. o 09:24
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUSZONYMI OWOCAMI 800 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka prażonych nasion sezamu 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 300 g suszonych owoców[morele,gruszki,śliwki] 1 łyżka soku pomarańczowego 3 goździki,kawałek cynamonu,sól Suszone owoce zalać sokiem,niewielką ilością wody,dodać przyprawy,goździki,cynamon,odstawić na 1 godz. Ziemniaki zemleć,dodać sól,gałkę,sezam,jajka,mąkę,sól,zagnieść ciasto.Formować placuszki,panierować w bułce ,smażyć na złoty kolor.Owoce odsączyć.Ciepłe placuszki obłożyć owocami.Pycha! NALEŚNIKI BURACZKOWE Z KREWETKAMI 50 ml koncentratu buraczanego 1 jajko 100 ml mleka 150 ml wody 15 g mąki 50 ml oliwy FARSZ; 250 g szpinaku 150 g małych krewetek malutka cebula 2 ząbki czosnku 80 ml kremówki 2 łyżki oliwy SOS; 100 g camemberta 80 ml śmietany łyżeczka zielonego pieprzu,sól pieprz Ciasto; składniki zmiksować,odstawić na 15 min.Usmażyć cienkie naleśniki.Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie,dodać krewetki,oczyszczony szpinak,chwilę smażyć.Wlać śmietanę,przyprawić pieprzem,solą,czosnkiem.Farszem posmaroweć naleśniki,zwijać w rulony. Sos;ser pokroić w kostkę,dodać śmietanę,zagotować,dodać zielony pieprz.Naleśniki podgrzać w piekarniku,polać sosem,udekorować krewetkami. PLACKI Z KIWI 4 owoce kiwi 180 g mąki 30 ml mleka 30 ml wermutu 1 jajko 20 g cukru waniliowego 300 g malin 50 g cukru pudru,sól olej Mąkę wymieszać z mlekiem,wermutem,jajkami,cukrem waniliowym,szczyptą soli.Kiwi obrać,pokroić w plastry.Zanurzać w cieście i smażyć na tłuszczu. Sos-maliny przetrzeć,wymieszać z cukrem. Gorące placuszki podajemy z zimnym sosem malinowym
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACKI ZBOŻOWE 150 g płatków z ziaren 7 zbóż 400 ml soku jabłkowego 60 g posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jajka 50 g masła Płatki połączyć z sokiem jabłkowym,orzechami,miodem,cynamonem,chwilę razem gotować,odstawić aby napęczniały.Jajka ubić ,dodać płatki z masy formować placki ,smażyć na tłuszczu. OMLET CZEKOLADOWY 2 jajka łyżeczka kakao 2 kulki lodów bakaliowych łyżka wiórków czekoladowych 1/2 cukru waniliowego łyżka masła łyżka posiekanych orzechów cukier puder Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,łyżeczką kakao na gładką masę,dodać ubite białka.Usmażyć omlet.podawać z lodami ,posypany cukrem pudrem,wiórkami czekoladowymi,orzechami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORCIK NALEŚNIKOWY 2jajka 250 ml mleka 100 g mąki 2 łyżki cukru 125 ml śmietany szczypta soli KREM- 300 g serka mascarpone 50 ml wina deserowego 3 białka 3 łyżki cukru pudru,sól Składniki ciasta bez śmietany zmiksować,dodać Śmietanę ,odstawić na 20 min.Usmażyć naleśniki KREM-serek wymieszać z winem,dodać cukier,ubite białka,sól.Kremem smarować naleśniki.Udekorować bitą śmietaną,orzechami,migdałami,karmelizowanym cukrem. NALEŚNIKI Z BAKALIAMI Ciasto 150 g mąki 2 jajka żółtko 180 ml mleka 125 ml wody szczypta soli KREM 180 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 130 g cukru pudru 3 łyżki masła po łyżce mleka,rumu 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy SOS-1 gorzka czekolada,100 ml śmietany,łyżka mleka Ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 10 min.Usmażyć cienkie naleśniki. SOS-czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodać mleko śmietanę,wymieszać.Naleśniki przed podaniem podsmażyć na maśle,polać sosem . PLACUSZKI MAKOWE 7 jajek125 g cukru,250 ml śmietany,200 g mąki,2 łyżki zmielonego maku,cukier wan,4 łyżki cukru pudru,2 łyżki skórki z cytryny. Nadzienie 8 dojrzałych fig,4 łyżki cukru 500 ml czerwonego półwytrawnego wina,kawałek imbiru,laska cynamonu,goździki,skórka z cytryny. Ubić białka.Śmietanę,mak,żółtka,cukier wan,otartą skórkę z cytryny,wymieszać,dodać białka ,mąkę.Usmażyć małe placuszki. Zagotować wino z cukrem,imbirem,cynamonem,mielonymi goździkami,skórką z cytryny ,gotować do uzyskania syropu,włożyć figi,chwilę gotować.Placki podawać ułożone w stosik,posypane cukrem pudrem,polane sosem z figami
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki ze szpinakiem z sosem pleśniowym Ciasto naleśnikowe: 1 jajko roztrzepać ze szklanką mleka i szczyptą soli, wlać łyżkę oleju, dodać mąki oraz wody gazowanej - tyle, żeby ciasto było rzadkie i dobrze rozlewało się po patelni. Smażyć cienkie placki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Farsz: 1 dużą cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku (ewentualnie dwa), dodać posiekany szpinak i poddusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem (uwaga na sól- sos pleśniowy będzie słony), dodać łyżkę octu winnego. Wymieszać. Sos pleśniowy: W rondelku na małym ogniu podgrzać łyżkę masła i pół opakowania małej śmietanki kremówki. Cały czas mieszać, aż masa będzie gładka. Powoli dodawać pokruszony ser pleśniowy z przerostem pleśni (najlepiej niebieskiej - np Lazur - ok 1/2 rożka) i cały czas mieszać. Wykończenie: Naleśniki nadziewać szpinakiem i zawijać w rożki. Delikatnie podsmażyć na patelni, następnie polać sosem pleśniowym. Szybko podawać, bo stygną. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI ZIEMNIACZANE 600 g ugotowanych ziemniaków 6 jajek 30 g mąki 100 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,gałka muszkatołowa FARSZ- mus jabłkowy lub1/4 l bitej śmietany z dodatkiem borówek,cynamon Zmielone ziemniaki połączyć z mąką,jajkami,śmietaną.Doprawić solą pieprzem,gałką.Odstawić na 20 min.Formować placki-małe naleśniki.Usmażone podawać z musem lub bitą śmietaną z borówkami,opruszone cukrem pudrem icynamonem. NALEŚNIKI MIGDAŁOWE 110 g mąki 2łyżeczki cukru pudru 3 jajka 30 g masła 250 ml mleka 2 łyżki płatków migdałowych FARSZ 150 g serka homogenizowanego 55 g cukru pudru 2 łyżki madery 20 g płatków migdałowych prażonych 300 ml śmietany ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 1 godz, usmażyć naleśniki. FARSZ-serki zmiksować z cukrem,dodać maderę,płatki,połączyć z ubitą śmietaną.Naleśniki podawać z nadzieniem migdałowym,posypane cukrem pudrem,migdałami. NALEŚNIKI Z RUMEM I POMARAŃCZĄ CIASTO 200 g mąki 4 jajka 30 g masła szczypta soli 40 g cukru pudru 200 ml mleka 20 ml rumu skórka z 1 pomarańczy dodatki 2 pomarańcze 50 g cukru 100 ml soku z pomarańczy Ciasto-składniki zmiksować,odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki.Składać w trójkąty.Na patelni roztopić masło,wsypać cukier,poczekać ,aż się skarmelizuje,na rozgrzany karmel wkładać naleśniki,smażyć z obu stron polewając sokiem z pomarańczy.Podawać gorące z lodami waniliowymi,cząstkami pomarańczy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zwykłe,domowe-robione na tzw.pałę: Pól litra mleka,pół litra wody mineralnej,gazowanej,mąka,odrobina soli,jajko,ciut proszku do pieczenia,kosteczka słoniny(5*5 cm )do smarowania patelni. Jajko ubić z odrobiną soli,dodać mleko,wodę,mąkę i proszek,Rozmiksować na gładką masę. Nie będę pisała ile mąki-bo każdy ma "oko"i wie jaką zawiesistość powinno mieć ciasto Zabieramy się do smażenia. Jeśli nie lubimy,wołamy do pomocy większe dziecko,męża albo kogo się da:) Rozgrzewamy patelnię,smarujemy ruchem kolistym po dnie patelni słoninką nadzianą na widelec i wylewamy miarkę ciasta naleśnikowego.Po chwili podrzucamy TAK,ABY NALEŚNIK WYLĄDOWAŁ NA DRUGIEJ STRONIE ( i ważne-znów na patelni ) i smażymy jeszcze przez chwilę:)I TAK ZE TRZYDZIEŚCI RAZY W tzw.międzyczasie robimy farsz z sera białego( ser+cukier waniliowy+ żółtko+ cukier puder+zapach w/g uznania)-dosmaczyć po swojemu,(te są najlepsze odsmażane na patelni i polane śmietaną LUB wyciągamy ze spiżarki powidełka,jabłuszka lub inny dżemik domowej roboty(najchętniej babcinej ). Dorabiamy do tego bitą śmietankę -jeśli ktoś lubi i wcinamy.Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI Z GORĄCYMI OWOCAMI 125 g mąki 2 jajka szczypta soli 250 ml mleka 50 g cukru 1 łyżka calvadosu 1 łyżka masła OWOCE 1/2 ananasa,3 banany 3 kiwi 40 g masła 100 g cukru 3 laski wanilii CIASTO- zmiksować składniki,odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki. Owoce obrać.Ananas i kiwi pokroić w kostkę,banana w plasterki.Stopić masło,dodać cukier,smażyć owoce ok 5 min,dodać rozkrojoną wanilię.Naleśniki podawać z gorącymi owocami. TORCIK NALEŚNIKOWY 250 g mąki 4 jajka 50 g cukru 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej szczypta soli Nadzienie Po 100 g jasnych i ciemnych winogron 500 ml kremówki 50 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych,truskawki Ciasto -składniki zmiksować,Usmażyć grubsze niż tradycyjne naleśniki. Śmietanę ubić z oba rodzajami cukru.Winogrona umyć,przepołowić ,usunąć pestki.Naleśniki smarować masą śmietanową ,winogronami.Wierzch udekorować śmietaną,truskawkami,prażonymi płatkami.podawać od razu. NALEŚNIKI Z RABARBAREM 1 szkl mąki 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 3/4 szkl kremówki łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki czystej wódki FARSZ 500 g rabarbaru 100 g cukru 3/4 szkl wody 2 łyżeczki miodu gryczanego szczypta mielonych goździków Ciasto-składniki zmiksować odstawić na 20 min,usmażyć naleśniki. FARSZ Zagotować wodę z cukrem,włożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar,dodać Goździki,smażyć 15 min,dodać miód.naleśniki podawać z ciepłym rabarbarem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET Z RUMEM 6 jajek 3 łyżki mleka 4 łyżki marmolady morelowej szczypta soli 75 ml rumu 3 plastry ananasa 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Jajka wymieszać z mlekiem i solą,masę jajeczną smażyć ,aż zgęstnieje.Marmoladę wymieszać z 2 łyżkami rumu,włożyć na omlet.Brzegi złożyć.posypać cukrem.Pozostały rum podpalić na łyżce wazowej i polać omlet,obłożyć ananasem. NALEŚNIKI Z KOZIM SEREM 4 usmażone naleśniki według swojej sprawdzonej receptury 4 łyżki koziego sera 2 łyżki posiekanej mięty sól,pieprz Naleśniki podgrzać na patelni,Ciepłe posmarować łyżką sera,posypać miętą,oprószyć solą,pieprzem.Ciasno zrolować zawinąć folią ,wstawić na 1 godz do lodówki.Przed podaniem każdy naleśnik pokroić na 5 ukośnych kawałków. NALEŚNIKI Z ŻURAWINĄ 1 1/2 szkl mąki 1 1/ 2 szkl mleka`/2 szkl wody 2 jajka 2 łyżki oleju,sól Farsz 150 g cammemberta słoik żurawiny 4 plastry ananasa sos-po łyżce śmietany,majonezu,szczypta curry,cukru,soli Ciasto-składniki zmiksować,usmażyć naleśniki.Na połowie każdego naleśnika,posmarować żurawiną,położyć na niej pokrojony w plasterki ser,złożyć placki na pół.Chwilę smażyć ,aby ser powinien zacząć się topić.Podawać na liściach sałaty z ananasem.Składniki sosu połączyć,podać z naleśnikami NALEŚNIKI DROŻDŻOWE 3 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 szkl mleka 3 jajka szczypta soli,skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki oleju SOS-10 dag gorzkiej czekolady, łyżka masła 150 ml kremówki cukier waniliowy Drożdże rozetrzeć z cukrem,3 łyżkami mleka,stopniowo dodawać mąkę,sól,jajka,resztę mleka,skórkę z pomarańczu .Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Usmażyć naleśniki,zrolować i przekroić na pół.Czekoladę roztopić z masłem,śmietanę zagotować z cukrem,połączyć z czekoladą.Sosem polać naleśniki,ozdobić skórką z pomarańczy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI KOLOROWE 2 szkl mleka 1 szkl mąki 1/5 szkl wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli łyżeczka curry dodatki 2 łyżki zmiksowanego szpinaku 1/4 szkl soku z buraków 1 żółta papryka 2 pomidory czerwona cebula 2 łyżki masła,szczypior,sól ,pieprz Składniki ciasta zmiksować,rozdzielić na trzy części,do jednej dodać sok z buraków,drugiej curry,trzeciej szpinak.Usmażyć naleśniki,zwijać w rulony.Paprykę pokroić w paski,pomidora na ćwiartki.Cebulępokroić w krążki,zeszklić na maśle,dodać paprykę,dusićkilka minut i dodać pomidora.Farsz rozłożyć na pomidorach. RULONIKI WARZYWNE 1 jajko 400 ml mleka 25 dag mąki łyżka oleju Farsz po 1 marchewce,papryka chili 1/2 kapusty pekińskiej 100 g kiełków sojowych sól, pieprz,vegeta,2 łyżki oliwy składniki ciasta zmiksować,odstawić n a10 min..Usmażyć naleśniki. Obraną marchew pokroić w cienkie paski,kiełki osaczyć,chili pokroić w krążki,kapustę posiekać .Rozgrzać oliwę,smażyć warzywa kilka minut.przyprawić. Naleśniki posmarować farszem,formuję pakieciki,obwiązuje szczypiorkiem.podaję z sosem chili słodko-kwaśnym.Doskonale smakują odsmażone następnego dnia. NALEŚNIKI KAWOWE 250 g mąki 2 jajka 2 szkl mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 5 0 g kakao szczypta soli łyżka oleju Farsz serek homogenizowany,owoce sezonowe Składniki ciasta zmiksować,odstawić na 10 min. Usmażyć naleśniki.Posmarować serkiem,składać w koperty,podawać z kleksem bitej śmietany owocami ,posypane cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI Z KLOPSIKAMI 4 jajka 10 dag mąki 125 ml mleka 100 ml wody sól,pieprz Farsz- garść rukoli 2 pomidory po 3 gałązki rozmarynu i szałwii 150 ml chudego jogurtu 150 ml śmietany łyżeczka musztardy 1 cebula 30dag mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek oleju Składniki ciasta zmiksować ,odstawić na 10min,usmażyć naleśniki. Sałatę oczyścić,pomidory pokroić w kostkę,zioła posiekać.Jogurt wymieszać z musztardą,Śmietaną,doprawić solą ,pieprzem.Cebulę posiekać.Z Mięsa ,cebuli,jajka,bułki,soli,pieprzu wyrobić masę i uformować klopsy,usmażyć na oleju. Naleśniki obłożyć rukolą,klopsikami,kostkami pomidora,,polać sosem,składać na pół.Obłożyć pozostałymi ziołami. SAKIEWKI Z KIEŁBASĄ 4 jajka 350 ml mleka 40 dag mąki szczypta soli Farsz 1 por 150 g kiełbasy zwyczajnej 1 czerwona i żółta papryka 2 łyżki masła sól,pieprz,chili 2 łyżki oleju szczypiorek Ciasto-zmiksować składniki,odstawić na 30 min,usmażyć naleśniki.Por oczyścić,obgotować w osolonej wodzie,pokroić w krażki.Paprykę i kiełbasę w kostkę,cebulę posiekać.Rozgrzać olej,zeszklić cebulę dodać kiełbasę,por,paprykę,chwilę razem smażyć ,doprawić.Na każdym naleśniku ułożyć porcję farszu,formować sakiewki,obwiązać szczypiorkiem,obłożyć pozostałym farszem.Następnego dnia też są pyszne odsmażane. 2 cebule
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placki ziemniaczane z dodatkami. Składniki; 1 kg ziemniaków, duża cebula, 1 pierś z kurczaka- ugotowana lub skrawki mięsa z kurczaka, 3 łyzki groszku konserwoewgo, 3 łyzki kukurydzy z puszki, 1 jabłko, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć. Połowę z nich obrać i zetrzeć na droej tarce, drugą połowę zetrzeć bez obierania. Do ziemniaków dodać starte jabłko/ze skórką/, starta dużą cebulę, groszek, kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę mięso z kurczaka, sól, pieprz i tyle mąki, żeby mozna było smażyć średniej grubości placki. Można dodać sody 1/4 łyżeczki- placki będą pulchniejsze. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podaje takie placki polane sosem pieczarkowym lub ostrym pomidorowym. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 5 z 9

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...